Böcker

Growth

Novellsamling, psykologisk skräck. Utgiven av Dark Ink Books 2022.

Kindle (e-bok)

Amazon (tryckt bok)

Adlibris

Bokus

Goodreads

Läs mer

Intervjuer

Ginger Nuts of Horror

Recensioner

”Jag är ordentligt hårdhudad och det krävs en del för att lyckas få mina nackhår att resa sig. Jag föredrar skräck på engelska eftersom språket har ett mycket större utbud av fängslande ord.

Med det sagt vill jag inleda med en stor eloge till författaren för Olaussons berättarröst är något i en helt egen klass. Bara språket i sig, hur författaren hanterar det, leder till att stämningen jag vill åt inom skräckgenren maxas.

Att inkludera barn som ett obehagsverktyg är något vi ser överallt i både film och böcker och oftast kan jag känna att det blir urvattnat att låta barn få vara ‘det läskiga’. Men även här har författaren lyckats med det omöjliga.

Barn är i stor fokus i Growth, men barnen har en ton och ett intellekt som sticker ut. Deras sätt att reflektera över saker är iskallt, deras röster blir hjärtskärande och obehagligt närvarande och det gör boken väldigt unik.

Jag kommer på mig själv att hålla andan, att pulsen stiger, vid nåt tillfälle tappade jag hakan och vid ett annat fick en karaktärs resonerande mig att le för det var så vackert i all absurditet.

Det jag uppskattar mest är de många filmiska ögonblicksmomenten och att författaren har en suggestiv stämning likt ingen annan skräckförfattare jag läst. Jag stannar upp flera gånger och beundrar citat. Jag har plockat några. Spana in detta:

Death can be hard but it’s sometimes easy, too. Like putting your shoes on or swinging a lantern.

When I carved the cross, I realized that I didn’t know her first name. The carving was too time-consuming, anyway, so in the end I went with MOTHER.

When he slept, his lashes fluttered against his tanned skin. I was certain that he was the sort of boy who had dreams.

Gillar du skräck är Growth boken för dig!”
forfattare.jessicat

”Growth är en novellsamling på engelska fylld med 20 stycken psykologiska skräcknoveller med det mänskliga psyket i fokus och det vansinne som får plats att husera i det. Tycker att samtliga noveller innehöll en mycket god kvalitet och jag fick många favoriter. Boken är såväl spännande som skräckinjagande och jag tycker om författarens historieuppbyggnad, ni vet när handlingen kommer krypandes in under huden. Ett fåtal av novellerna var något magstarka, tänk er Mats Strandbergs böcker så har ni något att jämföra med. Det här är inte skräck med spöken och övriga övernaturligheter utan istället så är skräcken uppbyggd inom karaktärerna och helt ärligt så skulle jag inte vilja möta någon utav dom. En häftig och annorlunda läsupplevelse överlag som väcker ett intresse för Elin Olaussons övriga utgivningar.”
Jennys bibliotek

Fler recensioner

Slottet Synd

Novellsamling, Enebyförlaget 2005.

Innehållsförteckning:

  • Främlingen
  • Tuberkulos
  • Spöket i trädgården
  • Lindo & Lucien
  • Slottet Synd
  • Förblindad
  • Jack Tillies död
  • Gisele
Annons